fredag 6 februari 2015

Lab-rapport







Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?

Hypotes:
Jag tror inte att det inte kommer vara många färger men mycket att varje färg och jag tror även att det kommer se ’’coolt’’ ut och att det kommer vara svårt att se färgerna tydlig och därmed behöva ett bra öga.


Materiel:
lysrör med olika sorters gaser, glödlampa, högspänningskälla, stativ, spektroskop, färgpennor

Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?
3. Avgör vilken gas de hemliga röret innehåller!

Resultat:


Slutsats:
 Min hypotes stämde hyfsat tycker jag för det var massa sträck av samma färg.

Olika ljus avger olika spektrum eftersom alla skal har olika långt ifrån varandra i alla atomer och de och varje hopp ger olika ’’ljussken’’och det blir alltid olika ljussken.
felkällor kan vara att man inte ser ända ut i kanterna och att om det inte har varigt helt mörk kan man ha fått ljus från ute och att man kan ju inte riktigt med ögonmått hur det är så att det inte blir helt perfekt och hur ska vi då göra för att undvika detta jo vi kan ta en bild genom spektrumet så vi sen kan se på bilden samtidigt som vi ritar upp det så vi ser exakt hur det ser ut och att vi rullar för fönstren så att det inte kommer in något ljus och släcka förstås. och för att se ända ut i kanterna kan vara svårt men man kan som sagt fota så man kan se ända ut i kanterna.  
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar